Wednesday, 14 December 2011

~jumpe lagi~

assalamualaikum..

rasenya da bebulan-bulan x post kat blog ni....
skng ni aku sedang belajar kat Usm.....
susahkan rupanya duk kat U ni...
pening pale....
bkan cam kat matrik dlu....
serius pening gler pale aku nk selesakan diri kat sni,..
cam ne ni...
final exam 2 minggu lagi..tp aku x study pape..


skng ni aku rase aku da kehilangan diri aku yang sebenarnya...
dlu aku seorang yg terlalu sgt aggresive dan skng aku tersangat looser..ahahha
(xdelah looser sgt)..
tp aku nk diri aku blek...
Nab yang dlu....mane??
i will try mybest.to find it!!!!


Sunday, 31 July 2011

selamat datang RAMADHAN..


..SALAM RAMADHAN..
kepada semua umat islam di serata dunia..
marilah kita sama2 mencahayakan bulan puasa kali ini dengan
penuh amalan2 yang mulia..


banyak keistimewaan bulan RAMADHAN ni..

1. BULAN AGUNG yang dipenuhi dengan berbagai jenis amalan ibadah (puasa ,tarawih sedekah iktikaf,doa,munajat,tadarrus,dan sebagainya)

2.BULAN KEAMPUNAN, RAHMAT DAN KEBERKATAN dan janji perlepasan dari api neraka

3.BULAN PEMBERSIH JIWA melalui munajat,taubat ,doa dan sebagainya serta dapat meningkatkan sifat sabar ,tabah ,belas kasihan dan sebagainya

4.
BULAN YG DI DALAM NYA ADA LAILATUL QADAR
 yang lebih baik dari seribu 1000 bulan

5. BULAN PERMULAAN AL-QUR'AN DI TURUNKAN
6.BULAN PINTU SURGA DI BUKA DAN PINTU NERAKA DI TUTUP
7.BULAN SYAITAN DI IKAT DAN DI BELENGGU

8.BULAN PAHALA DAN IBADAH DI LIPAT GANDAKAN .
amalan sunat di kira sebagai pahala amalan fardhu dan amalan fardhu pahalanya di gandakan sehingga 7000 KALI GANDA.


p/s: lama x update..
       bz sket..
       da tanam azam nk solat taraweh penuh taun ni,,
       hahahah..
       taun ni best sgt,,dpt puase ngn family..

Tuesday, 12 July 2011

salah ke perempuan xpandai masak??

aku rase entry kali ni khas untuk 
KAUM LELAKI..
renungkanlah..

aku SOKONG 200% dgan tajuk untuk entry kali ni..
SALAH KE PEREMPUAN
 XPANDAI MEMASAK??
perempuan selalu DIKUTUK jika x taw memasak..
tapi
macam mane plak LELAKI YG X BOLEH JADI IMAM??
okay jek kan,,
tak adil kan,,
bukan ke menjadi imam itu KEWAJIBAN sebagai seorang lelaki..
tetapi memasak itu sekadar keperluan bg seorang isteri untuk memikat hati suami...
bg lelaki tidak sempurna seorang perempuan kalau xtaw memasak..
betul ke??
macam mane pulak dgn LELAKI??
bukan ke syarat utama suami mesti boleh menjadi imam..

so..  
lepas ni kaum lelaki jgn nak salahkan jek perempuan xpandai memasak taw..
CERMIN dlu diri tu..
KAMI ni bukan xpandai masak..
cume xde masa saje..
tapi masakan perempuan lah yg palink sedap!!
betul x??
biase org akan igt MASAKAN EMAK kan,,
emak tu kan PEREMPUAN...


p/s: sumber di edit  dr  sini..[terima kaseh]
       xde kawan kat umah g jalan2 ngan mak n adik..
       bez..
       xctednya nak g MELAKA bersama mereka..

Thursday, 7 July 2011

alhamdulillah..

setelah sebulan lebih aku bekerja keras untuk dapatkannya.. 
..akhirnya..
AKU BERJAYA!!!!
aku da berjaya lulus ngan cemerlangnya dalam ujian memandu!!!
..Alhamdulillah..

ni markah untuk UJIAN JALAN RAYA..
nasib bek dpat JPJ ngan tersangat r bek..
kami berborak sakan dalam keta tu..
hahahha..best!!!
..Alhamdulillah..

ni pulak untuk ujian untuk PARKING..
nasib bek mase kat atas bukit keta x twon balik!!
..Alhamdulillah..

terima kasih kepada WONG sekeluarga..
sebab telah mengaja aku
 dari ZERO kepada HERO bawa keta..
lepas ni lg senang r aku nk jalan jauh2..
hahhaha..
[abez r keta abah]

p/s: berusaha bersungguh-sungguh..


Sunday, 3 July 2011

renungkanlah..

aku nak share sumtink lah untuk entry kali ni..
penah x korang terfikir nape kadang2 kita rase rumah kita tu cam ada je yg x kena..
ape org kate tu..
...TAK DE NUR...

nak katakan kita x bca Al-Quran..
baca..

nak katakan x sembahyang..tipu..
SOLAT TU KAN TIANG AGAMA..
mstilah ada..

tp nape rase cam x lengkap jugakan..

pernah x korang terfikir akan menghormati sesuatu yang MULIA..
itulah yang kurangnya dalam setiap rumah..
walaupun kita anggap benda tu remeh..
tp sebenarnya..
yg remeh tulah yg akan menjadi sesuatu yg sgt serius jika dikumpul..

sebagai contoh..
byk rumah skng suka letak ayat-ayat Al-Quran kat dinding rumah dowg..
xsalah..SGT BETUL..
yg salahnya..
cuba bayangkan rumah  yg bertingkat2 tu..
dowg mestilah nk letak ayat2 tu kat semua tingkatkan..
tp..kalo de ltak kat tgkat bawah,,bila kita nek tgkat atas..
kita akan pijak ayat-ayat tu kan???
BETUL X??

macam mane NUR tu nak masuk..
bukan ke kita taw yg sume ayat2 suci tu dtgnya dari Al-Quran..
dan Al-Quran pula ltaknya di tempat yg pling tggi..

Sama juga dgn buku..
dalam buku tu pastinya terkandung byk ilmu..
dan ilmu itu sgt MULIA..
benda yg mulia perlu dihormati..
so..letakkanlah buku tu di tempat yg tggi..


renungkanlah..


walaupun nampak mcam remeh
 tp sebenarnya ianya 
PENTING..


p/s:da 2 ari parents xde kat umah..
      susah sgt..
      byk lg kena blajar!!!




Saturday, 2 July 2011

imam muda..

nak story skit pasal org kampung aku..hahaha
skng ni kat kmpung aku kecoh pasal org kampung masuk IMAM MUDA..
masuk FINAL lg..
[nak tumpang glamour sket r..hahaha ]


inilah dia IMAM MUDA NAZRUL..
asal org FELDA MAOKIL,segamat johor..
kalo kowg nak taw umah de SEKANGKANG KERA jek taw ngan umah aku..haha
sape x bgga org kampung sendiri masuk tv kan..
aku pon  bgga taw..
skng ni SATU MALAYSIA taw FELDA MAOKIL..
alhamdulillah..
ingat lagi dulu2..
kami sama2 masuk nasyid taw..hheheh


tahniah kepada beliau...
walaupun hanya meraih tempat kedua
tetapi beliau adalah yang terbaik..
inilah dia pejuang muda yang bakal memimpin umat islam ke jalan yang benar..
ALLAHUAKHBAR!!!!!

P/S: lama xupDate blog,,demam,,
       ni akibat teringin sgt nk mkn durian r..
       hahhah..amek kau..twoz demam.
       syukur,alhamdulillah..
       demam tu kan ujian dr ALLAH..
       kalo ALLAH  bg kita ujian maksudnya
       DIA syg kat kita..





Tuesday, 28 June 2011

cubelah ni!!!

..saje nk share sumtink kat sini..
...cubelah...

..ini adalah ujian penglihatan..
..ok..mula-mula..
cube kowg sume fokuskan mata kowg kat 4 titik yg kat tengah2 gambar kat bawah ni..
..fokuskan betul2 dalam 10-20 saat..
..lbeyh kurang r..
lepas tu
pandang dinding rumah kowg atau ape2 benda yg clear
sambil kelip mata kowg laju2
dan SATU GAMBAR akan muncul!!!
..hahahah..jeng-jeng...
..try lah..
..tgok hasilnya..


macam mane??
jadi tak??
..hahahahaah..hopefully menjadi..

p/s:   thanks kpd abg ijan coz 
          post menda ni kat group!!

Sunday, 26 June 2011

teguran!!

"Orang yang dapat menegur 

orang lain adalah

orang yang sedia 

menerima teguran orang lain."



td aku ada terbca ayat ni kat satu web ni..
and aku tertarik ngan ayat ni..
mean yg sgt dalam and tepat skali!!
sesuai sgt tok owg yg DITEGUR and owg yg MENEGUR..
betul x??


biasanya org akan sedia terima teguran atau nasihat ialah bile de perlukannya.
sbagai contoh mase de dalam msalah,
mase de mintak nasihat..
time tu de akan terima teguran ngn hati yg sgt TERBUKA..


..TAPI...

macam mane plak ngn org yg TETIBE saje ditegur???
mesti SENTAP kan dada dowg..
x sume org leyh terime teguran tu..
cume mereka yg BERJIWA BESAR jek akan terima..
..so..
mereka yg BERJIWA KECIL..
mesti akan terasa dan kecil hati juga..

..ADA TAPI LAGI..

kepada yg MENEGUR tu kalo bleyh MINIMUMLAH kesalahannya..
mmg x sume perfect..
cube bayangkan org yang xpenah sembahyang nak tegur org yg sembahyang..
sape yg nak dgar??
sebab tulah pastikan teguran yg kita nak wut tu
DITUJUKAN ke diri sendiri dulu
before ke org lain..
so..sebelum menegur pandanglah diri sendiri dulu..


kepada org yg DITEGUR plak..
biasanya setiap teguran tu membantu diri untuk mempebaiki kelemahan sendiri..
kalo xde org yg tegur..kita xkan taw ape sebenarnya silap kita ni..
kita sebagai manusia perlukan cermin untuk tgok diri sendiri 
dan org sekelilinglah cermin kita..

..so..
bile kita ditegur janganlah cepat melenting..
renung-renungkanlah dlu teguran tu..

..TAPI INGAT..


Setiap org yg menegur tu mestilah sedia ditegur jugak..
kdg2 ada jugak yg suke menegur jek
 ..tp xleyh ditegur..
..ramai juga yg cam tu kan..
..tu salah taw..

P/S: aku post entry ni coz 
      aku penah rase sendiri..
      pengalaman mendewasakan diri..
      hahahahhaha..

      minta doakan adik aku cpat sihat..
      da lama da d e




Thursday, 23 June 2011

kelebihan solat awal waktu..

..saje nak share sumtink tok entry kali ni..

..sebenarnya setiap peralihan waktu solat menunjukkan perubahan tenaga alam..
..sebab tu setiap setiap waktu solat ada keistimewaannya..

..SUBUH..

waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.
jadi waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan REZEKI dan KOMUNIKASI
so..
sesiapa yg selalu tertinggal atau terlewat subuhnya secara berulang-ulang kali,
 lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.
sebab tulah orang cakap 
" jgn tidow lepas SUBUH nanti rezeki x masuk "

..ZOHOR..
warna alam time ni hijau kekuning-kuningan.
Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan
 dengan sistem penghadaman badan.
org juga slalu ckap warna kuning melambgkan KECERIAAN..
Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya..

..ASAR..

..masa ni, warna alam berubah kpd oren..
spektrum warna masa ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem REPRODUKTIF..
..oren juga melambangkan KREATIVITI..
bg org-org yg tertinggal atau terlewat asarnya,
dia akan hilang daya kreativitinya dan mengurangkan tenaga yang amat 
diperlukan oleh sistem reproduktif ..

..MAGHRIB..

menjelang maghrib, alam berubah ke warna merah..
org tua2 selalu berpesan jgn bermain di luar rumah waktu maghrib ni..
sebabnya..
 spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga..
..syaitan ngan iblis banyak time ni kat luar umah..
Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah KEYAKINAN
 frekuensi otot, saraf dan tulang.

..ISYAK..
bila masuk waktu Isyak, 
alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki 
fasa kegelapan..
Waktu Isyak ini menyimpan rahsia KETENTERAMAN dan KEDAMAIAN  di mana
 frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.
Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam KEGELISAHAN.
Dalam fasa Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. 
Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan 
sistem tubuh berada dalam kerehatan.

..WAKTU TENGAH MALAM..

Selepas waktu tengah malam,
alam mula bersinar kembali dengan warna putih, 
merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan 
frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. 
Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil QIAMMULAIL..


p/s: entry kali ni.aku edit dr satu artikel ni..
       saje r nak share ngn kowg..
       untuk ingatkan diri sendiri gak..
       renung-renungkanlah~_~

Wednesday, 22 June 2011

nak lagi!!!

..ceriakan kami??..

..mazni.faeqa.nab.ain..
bile lah kita ley jmpe g kan??


..she is my idol..
..since i`m in primary school until now..
..i think she is almost perfect..


thankz Ain for the special meal and chocolate indulgence from secret recipe!!
aku suke sgt!!!





Tuesday, 21 June 2011

" LoVe LeTter "


" bacalah selalu Al-quran ngn Tafsir tu eh..
aggap tu "LOVE LETTER" dr Allah untuk kita"
[ thanks ain for the reminder ]


..tiada manusia yg SEMPURNA akalnya..
..byak benda yg perlu kita pelajari dalam hidup ni..
byk yg aku pelajari arini.. 
..erti sesuatu PERUBAHAN dlm diri seseorg tu..
..belajar mengingati dari mane datangnya diri ni..
...terima kasih...

p/s: haPPy bufday Normazni!!!
      aku mesti windu ngan ko sgt2 t!!!

      thaNkz Nur Ain Faezah for the Tafsir..
      ko buat aku sedar akan sesuatu yg selama ni aku xnmpak..

Monday, 20 June 2011

..salam takziah..


salam takziah buat Aishah zubir atas pemergian ibunya..
marilah sama2 sedekahkan al-fatihah..
semoga arwah ditempatkan di tempat org2 yg ber iman..Amin..

p/s: setiap yg hidup pasti akan kembali..

Tuesday, 14 June 2011

khas Tuk diri aku!!!!


selamat hari jadi!!!!

aku owP aku akn jd Lg mataNg!!!
DoakaNLah kejaYaan aku!!!


p/s:USM tggu Aku!!!!

Monday, 30 May 2011

..byk nk cter..

first..

about my result..
Alhamdulillah..i`m very thankful with my result..
i know i can do more..
but i waste my Opportunity..
it`s ok..i will do more in my Degree in University..amin..


secOnd..

i have done my work!!!
i da settle clean my grandparent`s house...
so tired...hahhah..
[ siap dapat upah..hehhe..xminta eyhh ]


third..

who Knows i join MPPB 2011/2012 KMJ...
i`m one of the Facilitator k...
it was a Very great experience..
i was given a credibility to handle K1MS1...

they are very sporting..i know i will miss them very mush..
i love u all very mush..hahhah

fourth..
today..i`m very happy bcoz i have spend a very delighted day 
with all my family
 except my elder brother..
we were so happy..
we watching NURKASIH THE MOVIE together..
it`s so Great..

seronok sgt,,
aku berjaya habiskan masa bersama mereka semua yg aku sayang..
..nab sayang kat kamu semua..