Tuesday, 28 June 2011

cubelah ni!!!

..saje nk share sumtink kat sini..
...cubelah...

..ini adalah ujian penglihatan..
..ok..mula-mula..
cube kowg sume fokuskan mata kowg kat 4 titik yg kat tengah2 gambar kat bawah ni..
..fokuskan betul2 dalam 10-20 saat..
..lbeyh kurang r..
lepas tu
pandang dinding rumah kowg atau ape2 benda yg clear
sambil kelip mata kowg laju2
dan SATU GAMBAR akan muncul!!!
..hahahah..jeng-jeng...
..try lah..
..tgok hasilnya..


macam mane??
jadi tak??
..hahahahaah..hopefully menjadi..

p/s:   thanks kpd abg ijan coz 
          post menda ni kat group!!

Sunday, 26 June 2011

teguran!!

"Orang yang dapat menegur 

orang lain adalah

orang yang sedia 

menerima teguran orang lain."



td aku ada terbca ayat ni kat satu web ni..
and aku tertarik ngan ayat ni..
mean yg sgt dalam and tepat skali!!
sesuai sgt tok owg yg DITEGUR and owg yg MENEGUR..
betul x??


biasanya org akan sedia terima teguran atau nasihat ialah bile de perlukannya.
sbagai contoh mase de dalam msalah,
mase de mintak nasihat..
time tu de akan terima teguran ngn hati yg sgt TERBUKA..


..TAPI...

macam mane plak ngn org yg TETIBE saje ditegur???
mesti SENTAP kan dada dowg..
x sume org leyh terime teguran tu..
cume mereka yg BERJIWA BESAR jek akan terima..
..so..
mereka yg BERJIWA KECIL..
mesti akan terasa dan kecil hati juga..

..ADA TAPI LAGI..

kepada yg MENEGUR tu kalo bleyh MINIMUMLAH kesalahannya..
mmg x sume perfect..
cube bayangkan org yang xpenah sembahyang nak tegur org yg sembahyang..
sape yg nak dgar??
sebab tulah pastikan teguran yg kita nak wut tu
DITUJUKAN ke diri sendiri dulu
before ke org lain..
so..sebelum menegur pandanglah diri sendiri dulu..


kepada org yg DITEGUR plak..
biasanya setiap teguran tu membantu diri untuk mempebaiki kelemahan sendiri..
kalo xde org yg tegur..kita xkan taw ape sebenarnya silap kita ni..
kita sebagai manusia perlukan cermin untuk tgok diri sendiri 
dan org sekelilinglah cermin kita..

..so..
bile kita ditegur janganlah cepat melenting..
renung-renungkanlah dlu teguran tu..

..TAPI INGAT..


Setiap org yg menegur tu mestilah sedia ditegur jugak..
kdg2 ada jugak yg suke menegur jek
 ..tp xleyh ditegur..
..ramai juga yg cam tu kan..
..tu salah taw..

P/S: aku post entry ni coz 
      aku penah rase sendiri..
      pengalaman mendewasakan diri..
      hahahahhaha..

      minta doakan adik aku cpat sihat..
      da lama da d e




Thursday, 23 June 2011

kelebihan solat awal waktu..

..saje nak share sumtink tok entry kali ni..

..sebenarnya setiap peralihan waktu solat menunjukkan perubahan tenaga alam..
..sebab tu setiap setiap waktu solat ada keistimewaannya..

..SUBUH..

waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.
jadi waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan REZEKI dan KOMUNIKASI
so..
sesiapa yg selalu tertinggal atau terlewat subuhnya secara berulang-ulang kali,
 lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.
sebab tulah orang cakap 
" jgn tidow lepas SUBUH nanti rezeki x masuk "

..ZOHOR..
warna alam time ni hijau kekuning-kuningan.
Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan
 dengan sistem penghadaman badan.
org juga slalu ckap warna kuning melambgkan KECERIAAN..
Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya..

..ASAR..

..masa ni, warna alam berubah kpd oren..
spektrum warna masa ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem REPRODUKTIF..
..oren juga melambangkan KREATIVITI..
bg org-org yg tertinggal atau terlewat asarnya,
dia akan hilang daya kreativitinya dan mengurangkan tenaga yang amat 
diperlukan oleh sistem reproduktif ..

..MAGHRIB..

menjelang maghrib, alam berubah ke warna merah..
org tua2 selalu berpesan jgn bermain di luar rumah waktu maghrib ni..
sebabnya..
 spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga..
..syaitan ngan iblis banyak time ni kat luar umah..
Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah KEYAKINAN
 frekuensi otot, saraf dan tulang.

..ISYAK..
bila masuk waktu Isyak, 
alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki 
fasa kegelapan..
Waktu Isyak ini menyimpan rahsia KETENTERAMAN dan KEDAMAIAN  di mana
 frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.
Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam KEGELISAHAN.
Dalam fasa Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. 
Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan 
sistem tubuh berada dalam kerehatan.

..WAKTU TENGAH MALAM..

Selepas waktu tengah malam,
alam mula bersinar kembali dengan warna putih, 
merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan 
frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. 
Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil QIAMMULAIL..


p/s: entry kali ni.aku edit dr satu artikel ni..
       saje r nak share ngn kowg..
       untuk ingatkan diri sendiri gak..
       renung-renungkanlah~_~

Wednesday, 22 June 2011

nak lagi!!!

..ceriakan kami??..

..mazni.faeqa.nab.ain..
bile lah kita ley jmpe g kan??


..she is my idol..
..since i`m in primary school until now..
..i think she is almost perfect..


thankz Ain for the special meal and chocolate indulgence from secret recipe!!
aku suke sgt!!!





Tuesday, 21 June 2011

" LoVe LeTter "


" bacalah selalu Al-quran ngn Tafsir tu eh..
aggap tu "LOVE LETTER" dr Allah untuk kita"
[ thanks ain for the reminder ]


..tiada manusia yg SEMPURNA akalnya..
..byak benda yg perlu kita pelajari dalam hidup ni..
byk yg aku pelajari arini.. 
..erti sesuatu PERUBAHAN dlm diri seseorg tu..
..belajar mengingati dari mane datangnya diri ni..
...terima kasih...

p/s: haPPy bufday Normazni!!!
      aku mesti windu ngan ko sgt2 t!!!

      thaNkz Nur Ain Faezah for the Tafsir..
      ko buat aku sedar akan sesuatu yg selama ni aku xnmpak..

Monday, 20 June 2011

..salam takziah..


salam takziah buat Aishah zubir atas pemergian ibunya..
marilah sama2 sedekahkan al-fatihah..
semoga arwah ditempatkan di tempat org2 yg ber iman..Amin..

p/s: setiap yg hidup pasti akan kembali..

Tuesday, 14 June 2011

khas Tuk diri aku!!!!


selamat hari jadi!!!!

aku owP aku akn jd Lg mataNg!!!
DoakaNLah kejaYaan aku!!!


p/s:USM tggu Aku!!!!